Autor |
Wiadomość |
CAMEL
|
Temat postu: czyszczenie lancucha (konserwacja) Wysłany: Wtorek 20 Luty 2007 22:36 |
|
SYMPATYK KLUBU |
|
Rejestracja: Poniedziałek 29 Styczeń 2007 18:07 Posty: 441 Miejscowość: września
|
Mam pytanko .... troche mam zawalony lancuch tzn za duzo napsikalem smaru i lancuch zlapal mi bloto brud i ogolnie jest caly czarny a na zebatkach jest fuul brudu! czy jest sens to czyscic i jak? WD 40 ? czy moze jakis inny sposob?
|
|
Góra |
|
|
born1
|
Temat postu: Wysłany: Wtorek 20 Luty 2007 23:05 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
Rejestracja: Czwartek 24 Listopad 2005 17:25 Posty: 3464 Miejscowość: z Krainy Motocykli..
|
oczywiście,że czyścić..WD40 duże opakowanie..pędzel i do dzieła..tak długo i obficie spryskiwać aż będzie ciekło.. pędzel w ruch.. w sumie warto często to robić..zestaw napędowy wtedy długo wytrzyma..wielokrotnie spryskiwać..czyścić..a na końcu nadmiar wytrzeć..krótka przejażdżka i nasmarować łańcuch "ketenem"..
|
|
Góra |
|
|
Kizior
|
Temat postu: Wysłany: Środa 21 Luty 2007 08:50 |
|
SYMPATYK FORUM |
|
Rejestracja: Poniedziałek 07 Listopad 2005 08:30 Posty: 1237 Miejscowość: Września
|
Można także myć zwykłą ropą napędową. Ja mycie traktuje jako element jedynie estetyczny. Siła odśrodkowa robi swoje, brud ze smarem usuwa poza obszar roboczy układu napędowego i właśnie dlatego trzeba psikać co 300-500km. Sam "chain spray" też wypłukuje co trzeba i nanosi nową warstwę smaru.
_________________ - - - - - Kizior - - - - - -
VTR - Very Top Racing
|
|
Góra |
|
|
born1
|
Temat postu: Wysłany: Sobota 24 Luty 2007 18:28 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
Rejestracja: Czwartek 24 Listopad 2005 17:25 Posty: 3464 Miejscowość: z Krainy Motocykli..
|
Jestem jednak za czyszczeniem..przedłuża to żywotność zestawu..a dzisiejsze preparaty smarujące charakteryzują się bardzo dobrą przyczepnością..co niestety powoduje również bardzo dobre przyleganie brudu..kurzu..piasku(kwarcu)..dalej nie tłumaczę..przy częstym czyszczeniu i smarowaniu trwałość dobrej jakości łańcucha sięga rzędu 30 tys.km przebiegu..do tego zużyte dwie przednie zębatki i jedna tylna..(motocykl ponad 100KM)..przebiegi wielokrotnie gwarantowane własnym doświadczeniem..pozdr M.
|
|
Góra |
|
|