Autor |
Wiadomość |
born1
|
Temat postu: Wysłany: Czwartek 20 Grudzień 2007 13:07 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
Rejestracja: Czwartek 24 Listopad 2005 17:25 Posty: 3464 Miejscowość: z Krainy Motocykli..
|
_________________ ..uwielbiam,gdy wiatr wieje mi w twarz..
..niech Życie przynosi Ci tyle przyjemności co mi Jazda..a wtedy Jazda stanie się Twym Życiem.. BORN TO RIDE!!! BORN TO RIDE!!! BORN TO RIDE MC!!!
|
|
Góra |
|
|
zzr600
|
Temat postu: Wysłany: Sobota 29 Grudzień 2007 13:16 |
|
SYMPATYK FORUM |
|
Rejestracja: Sobota 02 Czerwiec 2007 13:18 Posty: 26 Miejscowość: Szczecin
|
born1 napisał(a): Tak.. polecam starą wojskową literaturę..przed i powojenną..
Zdecydowanie się zgadzam już w okresie przed wojennym pracowano nad doładowaniem silników spalinowych, już wtedy prowadzono badania nad doładowaniem dynamicznym gdzie poprzez odpowiednią modyfikację uzyskuje się prędkość przepływu mieszanki w kanale dolotowym Bilską prędkości dźwięku. Na mojej uczelni w latach 80-tych też prowadzano takie badanie tzn doładowania , zmiana geometrii układu dolotowego itp. W oparciu o wyniki tych badań można zmienić geometrią układu dolotowego i znacznie wpłynąć na charakterystykę silnika (jeżeli chodzi o napełnianie cylindrów to układ dolotowy ma 4 krotnie większy wpływ niż układ wydechowy, dlatego też poświęcono temu tyle pracy) Słynne silniki opla Ecotec o zmiennej długości układ wydechowy dzięki czemu uzyskano bardzo ciekawą charakterystykę Mo. uuuuu chyba zjechałem z tematu bo doładowanie dynamiczne bardziej tyczy się samochodów niż motocykli.
PS. Mam jeszcze takie małe pytanko do ludzi z wrześni: gdzie sprawdzą mi wał(w wypadku skrzywiłem czop wału) mam już inny wał lecz przed zamontowaniem chce go sprawdzić gdzie mogę to zrobić we wrześni lub okolicach ?
|
|
Góra |
|
|
born1
|
Temat postu: Wysłany: Wtorek 01 Styczeń 2008 19:00 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
Rejestracja: Czwartek 24 Listopad 2005 17:25 Posty: 3464 Miejscowość: z Krainy Motocykli..
|
myślę,że nieszkodzi iż to samochody..a ogólnie o te właśnie pogaduszki.. hm..tuning dotyczy zastosowanych rozwiązań w silników spalinowych.. a takowe mają też motocykle.. ps.wał można sprawdzić bez problemu.. w każdej szlifierni..najbliższą jaką sobie przypominam znajdziesz przy wylocie na Poznań..Psary Małe..
..niech Życie przynosi Ci tyle przyjemności co mi Jazda..a wtedy Jazda stanie się Twym Życiem.. BORN TO RIDE!!! BORN TO RIDE!!! BORN TO RIDE MC!!!
|
|
Góra |
|
|
haribo
|
Temat postu: Wysłany: Wtorek 01 Styczeń 2008 22:57 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
Rejestracja: Niedziela 08 Styczeń 2006 21:32 Posty: 1044 Miejscowość: Gutowo Wielkie
|
|
Góra |
|
|
born1
|
Temat postu: Wysłany: Środa 02 Styczeń 2008 11:00 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
na kotłownię dobry..hi hi..
|
|
Góra |
|
|
maciek-zz
|
Temat postu: Wysłany: Wtorek 08 Styczeń 2008 17:15 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
Rejestracja: Środa 09 Listopad 2005 20:00 Posty: 999 Miejscowość: Września
|
-godzinę przed wyjazdem ROZPALAMY
-jak jedziemy gdzieś na krótko nie trza silnika gasić !!!
-tankujemy po drodze w lesie.
jak przyjdzie kryzys paliwowy to nawet do mercedesów będą montować takie ,,cacka'':)
_________________ FLHT
|
|
Góra |
|
|
ka3
|
Temat postu: Wysłany: Sobota 19 Styczeń 2008 18:37 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
Rejestracja: Poniedziałek 15 Maj 2006 20:22 Posty: 497 Miejscowość: Września
|
Kartery od WSK M06B3 72r. wracają do świetnośći, niestety pierwszej młodości nie są ale będą jeszcze śmigaly jak nówki - co o tym myślicie ?
_________________ Ilość asfaltu na polskich drogach jest jak zawartość mięsa w parówce.
|
|
Góra |
|
|
born1
|
Temat postu: Wysłany: Sobota 19 Styczeń 2008 19:35 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
no..no.. dasz radę.. zwiększ sprężanie..
|
|
Góra |
|
|
Kizior
|
Temat postu: Wysłany: Sobota 19 Styczeń 2008 20:56 |
|
SYMPATYK FORUM |
|
Rejestracja: Poniedziałek 07 Listopad 2005 08:30 Posty: 1237 Miejscowość: Września
|
Super poler, w dwusuwie faktycznie to moze cos dac.
_________________ - - - - - Kizior - - - - - -
VTR - Very Top Racing
|
|
Góra |
|
|
born1
|
Temat postu: Wysłany: Czwartek 24 Styczeń 2008 01:10 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
polecam również wyczyścić tłumik.. napewno nie był nigdy przepłukiwany z nagaru po miksolu.. pomaga.. sprawdziłem..
|
|
Góra |
|
|
ka3
|
Temat postu: Wysłany: Czwartek 24 Styczeń 2008 15:00 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
|
_________________ Ilość asfaltu na polskich drogach jest jak zawartość mięsa w parówce.
|
|
Góra |
|
|
maciek-zz
|
Temat postu: Wysłany: Piątek 25 Styczeń 2008 11:27 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
|
Wał pszytarł bokiem o karter ?
-łożyska musiały mieć luz i to ,,niewązki'' albo kawałek pierścienia wpadł na dół.
_________________ FLHT
|
|
Góra |
|
|
ka3
|
Temat postu: Wysłany: Piątek 25 Styczeń 2008 13:53 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
|
maciek-zz napisał(a): Wał pszytarł bokiem o karter ? -łożyska musiały mieć luz i to ,,niewązki'' albo kawałek pierścienia wpadł na dół.
hymm mugłbym powiedzieć że jedno łożysko miało luz ale tego łożyska wogule nie było tzn został tylko zewnętrzny pierścień
Kolejy kanał dolotowy, ten karter wygląda znacznie lepiej
|
|
Góra |
|
|
maciek-zz
|
Temat postu: Wysłany: Niedziela 27 Styczeń 2008 18:29 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
|
-przyłóż cylinder do jednej połówki kartera a potem do drugiej, kanały w cylindrze muszą się idealnie zgrywać z tymi w karterach - nie może być uskoków
ja zaokrąglił bym też tą krawedź u dołu kanału:
_________________ FLHT
|
|
Góra |
|
|
ka3
|
Temat postu: Wysłany: Poniedziałek 28 Styczeń 2008 10:06 |
|
MEMBER WRZEŚNIA |
|
|
|
W sumie moge zaokrąglić tą krawędź, kanały już mam spasowane
|
|
Góra |
|
|